Nişantaşı Diş Eti Çekilmesi (Periodontoloji)

Nişantaşı Diş Eti Çekilmesi (Periodontoloji)


Dişleri çevreleyen yumuşak ve sert dokuların hastalıkları ve bu hastalıkların tedavisi ile ilgilenen bilim dalıdır. Sağlıklı diş eti, açık pembe renkte, sıkı, mat bir yapıya sahiptir. Fırçalarken kanamaz.

Dişlerin üzeri, tükürük proteinleri, bakteriler, epitel hücreleri ve gıda artıklarından oluşan ”dental plak” ile kaplanmaktadır. Dental plak oluşumu fizyolojik bir süreçtir. Ancak uzun süre uzaklaştırılmadan orada kaldığında iltihaba neden olmaktadır. İltihabın ilk aşamasında ”gingivitis” denilen diş eti iltihabı gelişmektedir. Gingivitis, yalnızca diş etinin sağlığını bozmaktadır. Dişetleri şiş, kırmızı ve kolay kanayan bir hal almaktadır. Gingivitis detertraj işlemi yapılarak ve ağız hijyeni eğitimi verilerek tedavi edilebilmektedir.

Ancak gingivitis tedavi edilmezse bir süre sonra tablo ”periodontitis” denilen sürece dönüşmektedir. Periodontitis tablosunda, iltihap diş etinin yanısıra çevre kemik dokusuna da ulaşmıştır.

Periodontitis dişlerin etrafında periodontal cepler oluşturmakta, zamanla diş eti çekilmekte, sıcak ve soğuk gibi uyaranlarla dişlerde hassasiyet gelişmektedir. Daha ileri safhalarda ise dişlerde sallanmalar ve diş kayıpları görülmektedir. Periodontitisin tedavisinde öncelikle detertraj işlemi yapılmakta, ardından kök yüzeyleri kürete edilmektedir. Bazı durumlarda cerrahi müdahale yapılarak kaybedilen kemik dokusunun kazanılması amaçlanmaktadır.

Diş Eti Hastalıkları (Periodontoloji) Hakkında Sıkça Sorulan Sorular



Diş taşı temizliğinin dişlerime bir zararı olur mu?
Diş taşı temizliğinin dişlere her hangi bir zararı olmadığı gibi, dişlere ve diş etlerine faydası vardır. Düzenli diş taşı temizliği ile diş etlerinde enfeksiyon gelişiminin önüne geçilebilmekte, uzun vadede periodontal rahatsızlıklar ve diş kayıpları önlenmektedir.

Diş eti hastalığı nasıl oluşur?
Mikrobiyal dental plağın uzaklaştırılmaması durumunda kalsifiye olarak sertleşmesiyle diş taşı oluşmaktadır. Diş taşı oluşumu ile diş yüzeyleri pürüzlü bir hal almakta ve plak tutulumu daha hızlı gerçekleşmektedir. Bu durumun devamında da diş eti dokusu enfekte olmakta, zaman içerisinde enfeksiyonun tüm çevre dokulara yayılması ile diş eti hastalığı oluşmaktadır. Bazı diş eti hastalıklarının genetik geçişi bulunmaktadır. Genetik geçiş olduğu durumlarda hastalığın yayılması daha hızlı olmaktadır.

Diş eti hastalığı nasıl önlenir?
Diş eti hastalığı doğru bir ağız bakımı, günde 2 kez diş fırçalamanın yanı sıra düzenli diş ipi ve ağız bakım sularının kullanımı ve belli periyotlarla (6 ayda bir) diş hekimi kontrolü ile büyük oranda önlenmektedir.