Osmanbey Diş Beyazlatma
Diş beyazlatma, dişlerin mine ve dentin tabakalarında oluşan renkleşmelerin giderilmesi işlemidir. Diş beyazlatma işlemi, hekim tarafından muayenehanede (Office bleaching) uygulanabildiği gibi hasta tarafından evde de (Home bleaching) uygulanabilmektedir.
Klinikte diş beyazlatma (Office bleaching):
Diş hekimi tarafından klinikte uygulanan ve genellikle 45-55 dk süren bir işlemdir. Hekim tarafından kontrollü olarak uygulanabilmektedir. Ev tipinde kullanılan ajana göre daha yüksek konsantrasyonda bir ajan uygulanmaktadır. Özel bir ışık kullanılarak beyazlatma işleminin hızlanması sağlanmaktadır.
Evde diş beyazlatma (Home bleaching):
Hekimin ağızdan ölçü almasınının ardından, kişiye özel şeffaf ve elastik kalıplar hazırlanır. Hasta bu kalıpların içinde bulunan haznelere beyazlatma ajanını yerleştirerek uygulayabilmektedir. Günde 6-8 saat süreyle uygulanması gerekmektedir. Hasta evinde bu uygulamayı gece uyurken yapabilmekte, böylelikle sosyal hayatı aksamamaktadır. 10-14 günlük bir süre ile uygulanmaktadır.
Diş Beyazlatma Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Diş beyazlatma herkese yapılabilir mi?
Ağızda aktif çürük varlığında, diş minesinde çatlak varlığında ve diş etlerinin sağlıksız olduğu durumlarda uygulanması sakıncalıdır. Ancak diş ve diş etlerinin tedavisinin ardından beyazlatma işlemi uygulanabilir. Bu durumların haricinde hamilelik durumunda ve 18 yaş altına uygulanmamaktadır.
Diş beyazlatmanın dişlerime bir zararı olur mu?
Diş beyazlatma işlemi hekim tarafından kontrollü bir şekilde uygulandığı takdirde veya hekiminizin aldığı ölçüden elde edilen plak yardımıyla uygulandığında dişlerinize her hangi bir sakıncası olmaz. Beyazlatma işleminin ardından bazı durumlarda hassasiyet gelişebilir. Bu durumda da hassasiyet giderici özel bir ajan dişlerinize uygulanmakta böylelikle hassasiyet sorunu giderilmektedir.
Beyazlatma işlemi sürecinde nelere dikkat etmeliyim?
Beyazlatma işlemi sürecinde diş minesi dış etkenlere karşı daha geçirgen bir hal almaktadır. Bu nedenle çay, kahve, sigara ve kırmızı şarap gibi boyar gıdalardan uzak durulması gerekmektedir.
Beyazlatma ile elde edilen renk kalıcı olur mu?
Beyazlatma işlemi sonucunda diş minesi 2-3 ton açılmaktadır. Elde edilen bu rengin kalıcılığı bireyin beslenme alışkanlıklarına bağlıdır. Boyar gıdaların fazla tüketilmesi durumunda elde edilen renk daha kısa sürede geri dönmektedir. Ağız hijyenine dikkat edildiği ve boyar gıdalardan olabildiğince uzak durulduğu takdirde elde edilen renk 2 yıl süreyle korunmaktadır. Bu sürenin sonunda beyazlatma işleminin tekrar uygulanmasında bir sakınca yoktur.