Pangaltı Zirkonyum Diş

Pangaltı Zirkonyum Diş


Kuron protezleri çeşitli nedenlerle madde kaybına uğramış, farklı estetik beklentilerin olduğu (renkleşme, ara yüz çürüklerinin aktif olması, dişler arasında boşluklar bulunması) durumlarda dişleri restore etmek amacıyla kullanılan protezlerdir.

Köprü protezleri ise, dişsiz boşlukların mevcut olduğu, dişsiz boşluğa komşu dişlerin sağlıklı olduğu durumlarda, boşluğa komşu dişler destek alınarak yapılan protezlerdir. Köprü protezleri ile estetik, fonetik ihtiyaçlar sağlanmakta ve aynı zamanda çiğneme fonksiyonunun devamlılığı sağlanabilmektedir.

Metal alt yapı ile desteklenen kuron ve köprü protezleri ile, zayıf yapıda olan porselene destek sağlanabilmektedir. Ancak metal alt yapı ile desteklenen protezlerde diş eti bölgesinde görülen gri renkleşmelerin varlığı ve porselende oluşan opak görünüm estetik sıkıntılar yaratmakta, bunun yanı sıra hijyen problemi ve alerji gibi sorunlar da gelişebilmektedir. Bu sıkıntılardan dolayı, diş hekimliği alanında yapılan araştırmalar sonucunda porselenin yapısı güçlendirilmiş ve diş renginde alt yapı porselenleri geliştirilmiştir.

Metal desteksiz (Tam seramik) kuron ve köprü protezleri, çeşitli nedenlerle oluşan madde kayıpları (çürük, kırık), dişlerde oluşa renklenmelerin giderilmesi, dişler arasındaki boşlukların (diastema) kapatılması, çapraşıklıkların düzeltilmesi gibi durumlarda uygulanabilmektedir.

Estetik beklentilerdeki artış, diş renginde alt yapı arayışının artmasına neden olmuştur. Geliştirilen sistemler ilk başlarda sadece ön bölgede tek kuron restorasyonunda kullanılabilmekte iken, daha sonra 3 üyeli köprü protezlerinde kullanılabilen porselenler geliştirilmiştir.

Zirkonyumun diş hekimliğinde kullanılmaya başlanması ve bilgisayar destekli (CAD/CAM) sistemlerin kullanımının artması ile zirkonyum alt yapılı tam seramik kuron ve köprü protezlerinin kullanımı yaygınlaşmıştır. Zirkonyum alt yapılı tam seramik kuron ve köprü protezleri, metal destekli porselen protezlerin uygulanabildiği tüm vakalarda kullanılabilmektedir. Bu sayede doğal dişlerin optik özellikleri başarılı bir şekilde taklit edilebilmektedir. Gelen ışık farklı seramik tabakalarından kırılarak diş etine ulaşmakta, diş etinde doğal dişlerdeki gibi pembe ve canlı bir görünüm elde edilebilmektedir. Yüksek optik özelliklerinin yanı sıra, zirkonyum materyali doku dostu olması ve alerjik-toksik özellik taşımaması sayesinde uzun bir klinik ömre sahiptir.

Zirkonyum Hakkında Sıkça Sorulan Sorular



Zirkonyum protezlerin avantajları nelerdir?
Zirkonyum diş hekimliğinde kullanılan estetik materyaller arasındadır. Diş eti ile uyumu klasik metal alt yapılı protezlere kıyasla daha iyidir. Alerjik bir materyal değildir. Hem güçlü oluşu hem de optik özellikleri nedeniyle, hem ön hem de arka bölge protezlerde rahatlıkla kullanılmaktadır.

Zirkonyum protezler metal destekli protezler kadar dayanıklı mıdır?
Zirkonyum 900 megapascal dirence sahiptir. Bu sayede metal destekli protezler kadar güçlü ve dayanıklı bir maddedir.

CAD/CAM Tekniği nedir?
CAD/CAM , açılımı computer aided design/computer aided manifacturing, yani bilgisayar destekli dizayn/bilgisayar destekli üretim anlamına gelmektedir. CAD/CAM tekniğinde ağızdan alınan ölçülerden elde edilen modeller özel tarayıcı ile taranmakta ve yapılacak protez alt yapıları bilgisayar ortamında özel bir program yardımıyla dizayn edilmektedir. Dizaynı tamamlanan protez bilgisayardan üretim ünitesine giden komut ile hazır bloktan işlenmektedir.